15.Uluslararası MEB  Robot  Yarışması

15.Uluslararası MEB Robot Yarışması

Ülkemizde mesleki ve teknik eğitimdeki niteliğin artırılması, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması, ortaokul ve dengi okullar, ortaöğretim ile yükseköğretim öğrencilerinin eğitim süreçlerinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilmeleri, ürün geliştirebilmeleri, bilimsel düşünebilmeleri, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetiştirilmeleri, öğrencilere endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve bu konudaki deneyimlerinin paylaşılması, öğrencilerin kendilerine güven duyabilmeleri, sosyal ilişkilerde anlayışlı ve saygılı olabilmeleri amaçları ile Bakanlığımız tarafından Uluslararası MEB Robot Yarışması düzenlenmektedir. 

11.07.2023 153

 GENEL AÇIKLAMALAR

Ülkemizde mesleki ve teknik eğitimdeki niteliğin artırılması, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması, ortaokul ve dengi okullar, ortaöğretim ile yükseköğretim öğrencilerinin eğitim süreçlerinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilmeleri, ürün geliştirebilmeleri, bilimsel düşünebilmeleri, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetiştirilmeleri, öğrencilere endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve bu konudaki deneyimlerinin paylaşılması, öğrencilerin kendilerine güven duyabilmeleri, sosyal ilişkilerde anlayışlı ve saygılı olabilmeleri amaçları ile Bakanlığımız tarafından Uluslararası MEB Robot Yarışması düzenlenmektedir. Mesleki eğitimi tanıtma ve mesleki eğitime yönlendirme kapsamında bu yılki yarışmada ortaokul ve dengi okullarda eğitim gören öğrenciler belirlenen kategorilerde yarışmaya katılabilecektir.

Uluslararası MEB Robot Yarışması, 2007 yılından itibaren her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Bu yıl 15’incisi Bursa Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksinde 6-9 Eylül 2023 tarihlerinde yapılacaktır. Endüstriyel Robot Kol, Çizgi İzleyen (Temel Seviye), Çizgi İzleyen (İleri Seviye), Hızlı Çizgi İzleyen, İnsansız Hava Aracı (Mini Drone), Mini Sumo, Tasarla-Çalıştır, Yumurta Toplama (Caretta Caretta), Labirent Ustası, Tozkoparan Robot (Temel Seviye), Serbest Proje ve Temalı kategorilerine ek olarak bu yıl ilk defa Su Altı Aracı (ROV) ve Otonom Araç kategorileri de eklenerek 14 (on dört) kategoride gerçekleştirilecektir.

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve ACROME Robotik Mekatronik Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. arasında, Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Bu protokol çerçevesinde, Hızlı Çizgi İzleyen ve Mini Sumo kategorilerinde Sanal Robot Yarışması ile ön eleme yapılacaktır. Ön elemede başarılı olanlar Bursa’da yapılacak Uluslararası MEB Robot Yarışması’na katılmaya hak kazanacaktır.

Çizgi izleyen (Temel Seviye), Çizgi izleyen (İleri Seviye), İnsansız Hava Aracı (Mini Drone), Labirent Ustası, Endüstriyel Robot Kol, Tasarla-Çalıştır, Yumurta Toplama (Caretta Caretta), Tozkoparan Robot (Temel Seviye), Serbest Proje, Temalı, Otonom Araç ve Su Altı Aracı (ROV) kategorilerine başvuranlar, Bursa’da yapılacak Uluslararası MEB Robot Yarışması’na doğrudan katılacaktır.

Ortaokul ve dengi okul öğrencileri, sadece Çizgi İzleyen (Temel Seviye) ve Tozkoparan Robot (Temel Seviye) kategorilerinde yapılacak yarışmalara başvurabilecekler;  ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencileri ise bu kategorilere başvuru yapamayacaklardır.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) ve Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde düzenlenecek 15’inci Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın teması “Cumhuriyet ve Teknoloji”, sloganı ise “Ahican Cumhuriyet’in İzinde, Teknolojinin Peşinde Bursa’da” olarak belirlenmiştir.

Yarışmanın amacına uygun bir şekilde yürütülmesi ve yarışmadan beklenen azami faydanın sağlanması için Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce aşağıdaki iş ve işlemler yapılacaktır:

  1. Yarışma ile ilgili iş ve işlemleri gerçekleştirmek için Organizasyon Yürütme Kurulu oluşturulacaktır.
  2. Yarışma kategorilerinin dokümanlarını hazırlamak, bilişim ve organizasyon hizmetlerini gerçekleştirmek, yarışmanın yapılacağı ildeki görevlilere yapacakları işlerde ve yarışmanın kurallara uygun bir şekilde yürütülmesinde rehberlik etmek, yarışma sürecinde serbest proje kategorisi hariç diğer tüm kategorilerde itirazları inceleyip kesin karara bağlamak üzere teknik danışmanlardan bir ekip oluşturulacaktır.
  3. Yarışma pistlerinin kurallara uygunluğunu kontrol etmek, yarışma sürecinde serbest proje yarışma kategorisi ile ilgili itirazları inceleyip oy çokluğu ile kesin karara bağlamak ve serbest proje yarışma kategorisini derecelendirmek üzere TÜBİTAK tarafından belirlenen üniversitelerin ilgili alanlarındaki öğretim üyelerinden jüri oluşturulacaktır. Jürinin en az %50’si daha önce robot yarışmalarında görev almış olmalıdır.
  4. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul/kurumlarda görev yapan ilgili alan öğretmen ve öğrencileri ile üniversite öğrencilerinden çalışma ekipleri oluşturulacaktır.
  5. Yarışmaların uygulama kılavuzu ve ekinde yer alan kategori kurallarına uygun olarak yürütülmesini sağlamak, robotların teknik kontrollerini yapmak ve müsabakaları yönetmek üzere; üniversitelerin robot kulübü/topluluğu üyelerinden veya robot yarışmalarında hakemlik yapmış kişilerden hakem heyeti oluşturulacaktır. Yarışmada hakem olarak görevlendirilenlerin, Organizasyon Yürütme Kurulu tarafından belirlenmiş olan kıyafetlerini saha içinde yarışma süresince giymeleri gerekmektedir.
  6. Yarışma süresince Organizasyon Yürütme Kurulu tarafından verilen görevlerde yardımcı olması amacı ile Bursa’daki üniversite öğrencilerinden gönüllü öğrenci kabul edilecektir. Bu öğrenciler gönüllü başvurularını sistem üzerinden yapacaktır. Başvurusu kabul edilenler davet edilecektir.
  7. http://robot.meb.gov.tr adresi üzerinden bilgi sistemine giren Organizasyon Yürütme Kurulu üyeleri, teknik danışmanlar, jüri üyeleri, çalışma ekipleri, hakemler, gönüllü öğrenciler, yarışmacı öğretmen ve öğrenciler üye olarak adlandırılır.

Yarışmanın duyurusu; Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bursa Valiliği (İl Millî Eğitim Müdürlüğü) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (TEKNOFEST) tarafından yapılacaktır.

 

 

 

BAŞVURU VE GENEL KURALLAR

Sanal Robot Ön Eleme Yarışması

Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda Hızlı Çizgi İzleyen ve Mini Sumo kategorilerinde sanal yarışmaya katılabilmek için http://robot.meb.gov.tr/ adresine kayıt olmuş kullanıcılar, kişisel veriler paylaşılmadan başvuruda oluşan başvuru numarasıyla (ID) sistemde oluşturulan köprüden (link) Riders platformuna yönlendirilecektir. Yarışmacılar, yarışmanın onay tarihinden başlamak üzere 30 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapabilecektir. Başvurdukları andan itibaren 05 Aralık 2022-02 Ocak 2023 tarihine kadar bu platformun kullanımı konusunda eğitim alacak, 02-13 Ocak 2023 tarihleri arasında katıldıkları kategorilere göre belirlenen tarih aralıklarında Sanal Robot Yarışması’na katılacaktır.

Organizasyon Yürütme Kurulu, Sanal Robot Yarışması kategorilerine başvuran robot sayılarını dikkate alarak her kategoriden kaç robotun ön elemeyi geçeceğini ve 15. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na katılacağını belirleyecektir. Belirlenen bu sayılar 16 Ocak 2023 tarihine kadar http://robot.meb.gov.tr/ adresinde ilan edilecektir.

Sanal Robot Yarışması’nın yapılacağı 2 kategoriden herhangi birine katılan yarışmacılardan Riders platformundaki eğitimi alan ve eğitimdeki görevlerden en az %50’sini tamamlayanlar, Sanal Robot Yarışması performansına göre sıralanacaktır. Organizasyon Yürütme Kurulunun bu sıralamaya göre kategori bazında belirlediği sayıdaki robotlar, ön elemeyi geçmiş olup 15. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na katılabilecektir.

Robot ekibindeki iki öğrenci de Sanal Robot Yarışması’nın eğitimine katılacak ve eğitim sonrasında yarışacaktır. Öğrenciler, yarışmaya katıldıkları kategoride takvimde belirtilen süre içinde istedikleri kadar yarışabilir. Öğrencilerin bu yarışmalardan elde ettiği en yüksek skor değerlendirmeye alınacaktır. Öğrencilerden yüksek skor alana göre sıralama yapılarak ön eleme gerçekleştirilecektir. Ön elemeyi geçen robot ve ekibi, 16 Ocak 2023 tarihinde http://robot.meb.gov.tr/ adresinde ilan edilecek ve kurumu adına Bursa’daki yarışmaya katılacaktır.

Sanal Robot Yarışması’nda kullanılacak pistlerin özellikleri ve kuralları ile değerlendirme ölçütleri kategori kılavuzlarında belirtilecektir.

Riders platformundaki eğitimi alan ve eğitimdeki görevlerden en az %80’ini tamamlayan öğrencilere “Dijital Riders Platformu Eğitim Sertifikası” verilecektir. Ön eleme amacıyla yapılan Sanal Robot Yarışması’na katılan öğrencilere “Dijital Katılım Belgesi” verilecektir.

Kayıt Süreci

  1. Yarışmaya doğrudan katılacak kategorilerde yarışma başvurusu, yarışmanın onay tarihinden başlamak üzere 05 Aralık 2022-17 Şubat 2023 saat 23:59’a kadar; ön elemesi Sanal Robot Yarışması ile yapılacak kategorilerde ise yarışmanın onay tarihinden başlamak üzere 05-30 Aralık 2022 tarihi saat 23.59’a kadar www.robot.meb.gov.tr adresinden yapılacaktır.
  2. Yarışmaya başvurular kurumsaldır, kişisel başvurular kabul edilmeyecektir.
  3. Daha önce kaydı olmayan kurumlar öncelikle belirtilen adresten kurum kaydı oluşturmalıdır.
  4. Oluşturulan kurum kaydı ile sisteme giren öğrenci ve öğretmenler, bilgilerini eksiksiz girmeli ve fotoğraflarını sisteme eklemelidir. Başvuru esnasında sisteme yüklenecek vesikalık fotoğraflar son bir yıl içinde çekilmiş olmalıdır. Sisteme vesikalık fotoğraf yüklenmesinden, danışman ve okul yönetimi sorumludur. Sisteme uygun fotoğraf yüklenmemiş ise bu kılavuzun 41’inci maddesi uygulanacaktır.
  5. Başvuru formu; robot ismi, kategorisi ve ekip üyeleri belirlenerek her bir robot için ayrı ayrı doldurulmalıdır.
  6. Ekip üyeleri ve robotlar için gerekli izin belgeleri ve taahhütnameler doldurulup sisteme yüklenmeli, 15. Uluslararası MEB Robot Yarışması Başvuru Formu (EK-1) oluşturulmalı ve başvuru tamamlanmalıdır.

Başvuru Belgeleri

Bilimsel Etik ve Proje Katkı Beyanı (Serbest Proje Başvuruları için)

  1. Serbest kategoride yarışacak robot/projeler için kayıt yapılırken kategori sayfasında yer alan Serbest Proje Raporu formatında hazırlanacak, çıktısı alınıp imzalanacak, sisteme PDF formatında yüklenecektir. Evrakın aslı değerlendirme/sunum esnasında görevlilere teslim edilecektir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Aydınlatma Metni ve Açık Rıza Onayı

  1. Kayıt yaptıran her üye, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metni’ni (EK-4) okuyarak Açık Rıza Onayı’nı kabul etmekle yükümlüdür. Ancak kişisel veri sahiplerinin, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin taleplerde bulunma hakları vardır. Bu haklarını kullanmak isteyen başvuru sahipleri EK-4 içerisindeki Veri Sahibi Başvuru Formu’nu doldurarak formda belirtilen yöntemlerden biri ile Organizasyon Yürütme Kuruluna iletmelidir. Veri Sahibi Başvuru Formu’nu gönderen üyelerin yarışmaya katılıp katılmayacağı Organizasyon Yürütme Kurulunca karara bağlanacaktır.

İzin Belgesi ve Taahhütname

  1. Üyeliğin tamamlanabilmesi, katılımcı ve robot eklenebilmesi için KVKK Aydınlatma Metni’nin (EK-4) okunarak dijital olarak onaylanması gerekmektedir.
  2. Yarışma başvurusu oluşturmak için EK-2 belgesinde ortaokul ve dengi okul öğrencileri ile ortaöğretim öğrencileri “Veli İznini Gösterir İmza ve Taahhütname”, üniversite öğrencileri “Taahhütname” kısımlarının ıslak imzalı hâli sisteme yüklenmelidir. Islak imzalı belgeler görevlilere yarışma öncesi kura kaydı sırasında teslim edilmelidir.

Feragatname (Bilim Sanat Merkezleri için)

  1. Ortaokul ve dengi okullar ile ortaöğretim öğrencilerinden bilim ve sanat merkezlerinde eğitim alanlar, öğrenim gördükleri okul veya bilim sanat merkezi adına yarışacaktır. Bu durumda kayıt başvurusu sırasında tarafların mutabakatı ile birinin yarışmadan feragat ettiğine ilişkin “15. Uluslararası MEB Robot Yarışması Feragat Sözleşmesi” (EK-3) yarışmacı okul/kurum tarafından robot kaydı sırasında sisteme yüklenecektir.

Söz konusu belgenin sisteme yüklenmemesi hâlinde yarışmacı ekibin kayıt başvuruları kabul edilmeyecek, bu ekipler yarışma ile ilgili herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır.

Robot Üretim Raporu

  1. Başvuru yapan öğrenci ve danışmanın yarışmaya katılacakları robotun kendileri tarafından tasarlandığını ve yapım üretim sürecini belgeleyen rapordur. Bu raporun başvuru sistemine yüklenmesi; Serbest Proje kategorisi için 14.02.2023 tarihi,  Çizgi izleyen (Temel Seviye), Çizgi izleyen (İleri Seviye), İnsansız Hava Aracı (Mini Drone), Labirent Ustası, Otonom Araç, Endüstriyel Robot Kol, Yumurta Toplama (Caretta Caretta), Tozkoparan Robot (Temel Seviye), Su Altı Aracı kategorisi (ROV) ve Temalı kategorileri için 17.02.2023 tarihine kadar yapılmalıdır. Detaylı bilgiler kendi kategori kılavuzlarında belirtilecektir.

Ekip Oluşumu ve Danışmanın Görevleri

  1. Ekip,  iki öğrenci ve bir danışmandan oluşur.
  2. Danışman; ortaokul ve dengi okullar, ortaöğretim okul/kurumlarında görev yapan öğretmenler, yükseköğretimde ise görev yapan akademisyenlerden oluşur. Yükseköğretimden yarışmaya katılacak ekiplerde danışman zorunluluğu aranmayacaktır.
  3. Öğrenci; ortaokul ve dengi okullar, ortaöğretim okul/kurumlarına devam eden öğrenciler ile yükseköğretimde öğrenim gören ön lisans ve lisans öğrencileridir.
  4. Yarışmaya katılacak öğrencilerin, yarışmanın yapıldığı tarih itibariyle okul/kurumlarında 20 yaşından, üniversite öğrencilerinin ise 27 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.
  5. Ekipler yarışmaya kendi okul/kurumları adına katılacaktır. Ekipteki tüm üyeler aynı okul/kurumdan ve aynı okul seviyesinde olmak zorundadır.
  6. Danışmanlar, kendi okul/kurumundan ve aynı okul seviyesinde olmak kaydıyla birden fazla ekibin danışmanı olabilir.
  7. Danışmanlar, yarışma başvurularının başlamasından yarışmaların bitimine kadar yarışmacı öğrencilere rehberlik etmek durumundadır.
  8. Danışmanlar, ekibindeki yarışmacıların her türlü davranışından sorumlu olup yarışma süresince yarışma alanında bulunacaktır.
  9. Danışmanlar, yarışma başvurularında ekip üyelerine ait sisteme girilen bilgiler ve yüklenen vesikalık fotoğrafın doğruluğundan sorumludur.
  10. Danışmanlar; ekibindeki yarışmacıları yarışma kuralları ve ahlaki değerlere göre hareket etme, kazanan ve kaybedene nezaket kurallarına uygun davranma hususlarında bilgilendirecektir.

Robot İsimlendirme ve Kısıtlamaları

  1. Robot isimleri en fazla 12 karakter ve Latin alfabesinden oluşturulacaktır. Robot isimlerinin aşağılayıcı, hakaret edici, siyasi ve müstehcen kelimeler içermesi veya çağrıştırması durumunda; ekiplerin başvuruları onaylanmayacaktır. Yarışmaya kaydı yapılan robotun ismi ve yarışma kategorisi değiştirilemez.
  2. Yarışmaya katılan robot isimleri aynı olamaz. Aynı olması hâlinde ilk başvuran robot ismi kabul edilecektir.
  3. Kaydı yapılan robot için ihtiyaç duyulması hâlinde danışman ve öğrenci isimlerinde başvuru süresince güncelleme yapılabilir.
  4. Okul/kurumlar; Tasarla-Çalıştır kategorisinde bir, diğer tüm kategorilerde ise kategori başına en fazla iki robotla katılabilecektir.
  5. Okullar ön elemeli Sanal Robot Yarışması’nın tüm kategorilerine katılabilir. Okulu adına yarışan ekip üyesi öğrenciler, Sanal Robot Yarışması’nın tüm kategorilerinde yarışabilir ancak aynı kategoriye yalnızca bir robotla katılabilir.
  6. Her robot sadece kendi kategorisinde yarışacaktır.

Konaklama, Yemek ve Sigorta

  1. Yarışmacı ekiplerin konaklama ve yol masrafları kendilerine aittir. Yarışmalara katılan ekip üyelerinin kura kayıt günleri ile yarışma süresince öğle ve akşam yemek ihtiyaçları karşılanacaktır.
  2. Yarışmacı ekipler ve yarışma organizasyonunda görevlendirilen resmî görevliler, gönüllü öğrenciler yarışma süresince ferdî/grup kaza sigortası ile sigortalanacaktır.

Kura Kaydı ve Robotların Yarışmaya Hazırlanması

  1. Yarışmanın kura kayıt işlemi Yarışma Başvuru Formu’nun (EK-1) teslim edilmesi ile gerçekleştirilecektir. Belgenin çıktısı, ortaokul ve dengi okullar ile ortaöğretim ve meslek yüksekokullarında okul müdürlüğünce, üniversitelerde anabilim dalı başkanlığınca imzalanıp mühürlenecektir. Rapor, kura kayıt tarihlerinde ekip danışmalarınca (üniversite katılımcılarının kendileri) yarışma salonundaki kayıt yetkililerine teslim edilecektir. Kurum adına tek bir danışmanın bu belgeyi teslim etmesi yeterlidir. Başvuru formu okul/kurumlarınca onaylanmayan ekiplerin başvurusu kabul edilmeyecektir.
  2. Kura kaydı esnasında yarışmacı ekipler, robotları/projeleri yanlarında bulundurulacaktır. Robotlarını/projelerini yanlarında bulundurmayan veya yarışacak şekilde tamamlamamış olan ekibin kura kayıt işlemi yapılmayacaktır.
  3. Yarışmacı ekiplere yarışma kimlik kartlarının yanı sıra robotlarının üzerinde görünecek şekilde yapıştırmaları için robota özel 20X20 mm ebatında bir etiket verilecektir. Etiket yapıştırılan robotun fotoğrafı görevlilerce kura kaydı esnasında fotoğraflanıp sisteme yüklenecektir. Bu etiket, yarışmalar bitene kadar robot üzerinden sökülmeyecektir. Müsabaka başlamadan hemen önce robot ile robotun sistemdeki fotoğrafı maçın hakemi tarafından karşılaştırılacaktır. Eşleşme gerçekleşmezse veya eşleşmenin gerçekleşmediği sonradan tespit edilirse yarışmacının ve danışmanın tüm robotları dereceye girmiş olsa bile diskalifiye edilecektir.

Kuraların Çekilmesi, İlanı ve Yarışmacıların Alana Davet Edilmesi

  1. Yarışma kuraları daha sonra ilan edilecek kategorilere özel olarak belirlenen tarih ve saatlerde Organizasyon Yürütme Kurulu gözetiminde çekilecektir.
  2. Yarışmalar 6 Eylül 2023 Çarşamba günü başlayacak olup açılış töreni aynı gün saat 10.00’da Sayın Bakanımızın teşrifleriyle yapılacaktır.
  3. Kura sonuçları http://robot.meb.gov.tr adresinde ve yarışma alanındaki kiosklarda veya bilgilendirme ekranlarında yayınlanacaktır.
  4. Yarışmacılar, yarışma alanına hakemler tarafından gönderilecek iki aşamalı kısa mesaj daveti ile alınacaktır. İlk kısa mesaj ile yarışmacılar, yarışmacılara ayrılan tribünde yerini alacak, ikinci kısa mesaj ile yarışma alanına giriş izni verilecektir.
  5. Temalı, Tasarla-Çalıştır, İnsansız Hava Aracı (Mini Drone), Serbest Proje, Su Altı Aracı (ROV) ve Otonom Araç yarışma kategorilerinde iki, diğer kategorilerde ise bir yarışmacı müsabaka için sahaya girecektir.
  6. Yarışma sahasına Organizasyon Yürütme Kurulu, hakemler, jüri, bilişim çalışanları, yarışma pistlerinden sorumlu belirlenen görevliler, sunucu, teknik danışmanlar, canlı yayın ekibi ve yarışma sırası gelen yarışmacılar dışında kimse alınmayacaktır.
  7. Yarışmacıların yarışma yaka kartları görevliler tarafından kontrol edilip doğrulanarak kayıt altına alınır ve turnikeden geçerek yarışma alanına girmelerine izin verilir. Lüzum görülmesi durumunda kimlik kontrolü yapılacaktır. Doğrulama gerçekleşmezse yarışmacının yarışma alanına girişine izin verilmez.
  8. Yarışmalara sahte kimlik ve/veya belge ile katılan, rakiplerine, hakemlere ve görevlilere uygun olmayan davranış sergileyen yarışmacı ve danışmanlar; tüm kategorilerdeki yarışmacı ve robotları ile birlikte yarışmadan diskalifiye edilecektir.
  9. Yarışmalardan diskalifiye edilenler düzenlenecek sonraki iki Uluslararası MEB Robot Yarışması’na kabul edilmeyecektir.

Yarışmaların İcrası

  1. Müsabaka esnasında tek yetkili,  yarışma hakemi veya hakemlerdir.
  2. Teknik danışmanlar, hakemlerin kendi kategorilerinde yarışma kurallarına uygun bir şekilde müsabakaları yönetmeleri için hakemleri bilgilendirerek yarışma süresince rehberlik edecektir.
  3. Hakemler kendi kurumlarının müsabakalarını yönetemeyecektir.
  4. Yarışma alanına getirilen robotların kendi kategorilerine ait kontrolleri (ağırlık, boyut, fotoğraf, vb.) yapıldıktan sonra yarışma başlatılacaktır.
  5. Yarışmacılar için SMS ve kiosk listeleri ile yapılan saha davetinden sonra belirtilen süreler içinde yarışma sahasına girmeyen yarışmacılar o müsabakadan elenecektir.
  6. Yarışma başladıktan sonra pistlerin konumu, salonun veya çevrenin doğal ışık durumu, doğal etkenler ve duyurularla ilgili konulardaki itirazlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
  7. Yarışma süresince herhangi bir sebeple pistlere zarar veren robotlar bulundukları yarışmadan elenecektir.
  8. Robotların yarışma öncesi veya yarışma esnasında görebilecekleri zararlardan yarışmacı ekipler sorumludur.

 

 

İtirazlar

  1. İtirazlar http://robot.meb.gov.tr adresinden üye girişi ile yapılabilecektir.
  2. Yarışmacı ekiplerin her bir robot için her turda bir itiraz hakkı bulunmaktadır. Yarışmacının müsabaka sonucunun ilan edilmesinin ardından ilk 20 dakika içinde itiraz etme hakkı vardır. İtirazlar, ait olduğu tur tamamlanmadan sonuçlandırılacaktır. İtiraza ait sonuç bilgisi SMS ile itiraz sahiplerinin sistemde kayıtlı cep telefonuna, sonucun ayrıntıları ise kayıtlı e-posta adresine bildirilecektir.
  3. Yarışma süresince yapılan itirazlar, Serbest Proje kategorisinde jüri heyeti, diğer kategorilerde teknik danışmanlar tarafından karara bağlanacaktır.
  4. Jüri üyeleri, hakemler, gönüllü öğrenciler ve teknik danışmanlar; yarışmacı ekip üyesi olamaz.

Güvenlik

  1. Robotlarda kullanılan piller, yanmaz güvenlik çantası (Li-Po safe bag) içinde bulundurulmalıdır.
  2. Yarışmacılar, müsabakalarda ihtiyaç duydukları bilek korumalığı, tozluk (koruma çarığı), koruma gözlüğü, çelik/steril eldiven ve yarışma kategorilerine özgü diğer güvenlik ekipmanlarını yarışma öncesinde kendileri temin edecektir.

Sponsorluk ve Reklam

  1. Yarışma platform ve pistlerine Organizasyon Yürütme Kurulunun izni dışında isim ya da reklam konulmayacaktır.
  2. Yarışmacı ekipler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Millî Eğitim Temel Kanunu ile Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ne uygun olarak ilgili yasal düzenlemelerde belirtilen ilke, esas ve amaçlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde, denetimleri ve izinleri ilgili okul, ilçe/il millî eğitim müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmek kaydıyla kıyafetlerinin ve/veya robotlarının üzerine sponsorlarının reklamını alabilecektir.

Diğer

  1. Yarışmanın teknik detayları her kategorinin kendi yarışma kılavuzunda verilmiştir.
  2. Teknolojik çalışma ve gelişmelerin paylaşılması, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulması amacıyla okul/kurumların çalışmalarını sergilemeleri için yarışma salonunun fiziki şartları doğrultusunda sınırlı sayıda stant kurulacaktır. Stant talepleri okul/kurum yönetimlerince yapılacaktır. Stant ile ilgili iş ve işlemler http://robot.meb.gov.tr adresinden ilan edilecektir.
  3. Organizasyon Yürütme Kurulu gerekli gördüğü durumlarda organizasyon ile ilgili değişiklik yapma hakkına sahiptir.
  4. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında 15. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na müracaat edilen Tasarla-Çalıştır, Temalı, Yumurta Toplama, Mini Sumo, Labirent Ustası, Hızlı Çizgi İzleyen kategorileri arasından tahsis edilen yarışma alanının büyüklüğüne göre seçme yapılacaktır. Seçilen kategorilerden sıralamaya göre belirlenecek sayıda robot ve ekibi 30 Nisan - 06 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Robotik Yarışmaları”na katılacaktır. Kategori kuralları, yarışmacı sayıları ve yarışma tarihleri konuyla ilgili çalışmalar tamamlandığında ayrıca duyurulacaktır. “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Robotik Yarışmaları”na katılacak kategorilerin yarışma kılavuzları yenilenecek ve yeni kurallara göre yarışmalar ve üst finaller yapılacaktır.(mülga madde)
  5. Varsa engellilik durumunu başvuru yaparken bildiren yarışmacılar için gerekli önlemler alınacaktır.
  6.  

 

ÖDÜLLER

  1. Her kategoride ilk üç dereceye giren ekip üyelerine TÜBİTAK tarafından verilecek para ödülleri

Her Kategoride Ödül Dereceleri

Ekip Üyeleri

Danışman

Ekibe Verilecek Toplam Ödül

Birinci Ekip

9.000 TL

3.500 TL

12.500 TL

İkinci Ekip

8.000 TL

2.500 TL

10.500 TL

Üçüncü Ekip

6.000 TL

2.000 TL

8.000 TL

  1. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her kategoride ilk üç dereceye giren ekiplere verilecek ödüller

Her Kategoride

Ödül Dereceleri

Ödül

Ödülü Alacak Kurum/Okul

İlk Üçe Giren Ekiplere

Dizüstü Bilgisayar veya 3D Yazıcı

Ekiplerin okul/kurumlarına

İlk Üçe Giren Ekiplere

Madalyon, Kupa ve Derece Belgesi

Ekiplerin okul/kurumlarına

  1. Teşvik Ödülleri (TÜBİTAK tarafından birer adet verilecektir.)

Teşvik Ödülleri

Ekip Üyeleri

Danışman

Ekibe Verilecek Toplam Ödül

Yarışma Jüri Özel Ödülü

5.500 TL

3.000 TL

8.500 TL

Yarışma En İyi Tasarım Ödülü

5.500 TL

3.000 TL

8.500 TL

Yarışma Fairplay Ödülü

5.500 TL

3.000 TL

8.500 TL

  1. Ayrıca yarışmaya katılan tüm yarışmacı ekip üyelerine “Dijital Katılım Belgesi” ve bir çanta içinde promosyon ürünleri verilecektir.
  2. Ödül ve ödül töreni ile ilgili ayrıntılar http://robot.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.
  3. TÜBİTAK tarafından verilecek ödül miktarının artırılması hâlinde gerekli duyuru http://robot.meb.gov.tr adresinden yapılacaktır.

Yarışma ile İlgili Önemli Notlar ve Açıklamalar

Okul/kurumlarda farkındalık oluşturmak ve katılımı özendirmek amacıyla 15. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na katılan ve/veya dereceye giren öğrenci ve danışmanlara yarışmada verilen Dijital Katılım Belgesi ve kazandıkları diğer belgeler okul idarelerince öğrenci ve öğretmenlerin katılacağı bir törenle verilecektir.

  1. Derece alan öğrenciler; Millî Eğitim Bakanlığı Uluslararası Yarışmalarda Derece Alan Öğrencilerin Ödüllendirilmesine Dair Yönerge hükümlerine göre ödüllendirilmesi için Bakanlık tarafından Valiliklere bildirilir.
  2. Derece alan okul/kurumların ekip danışmanları ve yarışmanın hazırlık aşamasında görev alan teknik danışmanlar; Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge’ye göre ayrıca ödüllendirilmesi için okul yönetimlerince Valiliklere bildirilir.
  3. Derece alan okul/kurumlar; Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge’si kapsamında yarışma konusuyla ilgili bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler göz önünde bulundurularak araç, gereç ve malzeme yönünden Valiliklerce desteklenir.


 

YARIŞMA TAKVİMİ

1

Ön Elemesi Yapılmayacak Kategorilerin Yarışma Başvuru Tarihi

(Çizgi izleyen (Temel Seviye), Çizgi izleyen (İleri Seviye), İnsansız Hava Aracı (Mini Drone), Labirent Ustası, Endüstriyel Robot Kol, Tasarla-Çalıştır, Yumurta Toplama (Caretta Caretta), Tozkoparan Robot (Temel Seviye), Serbest Proje, Temalı, Otonom Araç ve Su Altı Aracı Kategorisi (ROV)),

05 Aralık 2022 - 17 Şubat 2023

 

2

Ön Elemesi Yapılacak Kategorilerin Yarışma Başvuru Tarihi

(Hızlı Çizgi İzleyen ve Mini Sumo)

 05 Aralık 2022 - 30 Aralık 2022

4

Ön Elemesi Yapılacak Kategorilerin riders.ai Yarışma Ortamını Kullanma Eğitimi

 05 Aralık 2022 - 02 Ocak 2023

5

riders.ai Yarışma Ortamında Sanal Robot Ön Eleme Yarışmalarının Yapılması (Belirlenen takvimde kategoriler için belirlenen tarih aralıkları ayrıca ilan edilecektir.)

 02 – 13 Ocak 2023

6

riders.ai Yarışma Ortamında Sanal Robot Ön Eleme Yarışmasını Kazanan Robotların İlanı

16 Ocak 2023

7

Stant Başvuru ve Kabul İşlemleri

05 Aralık 2022 – 17 Şubat 2023

8

Kura Kayıt İşlemleri

04 – 05 Eylül 2023

09.00-17.00 saatleri arası

9

Tur Kuralarının Çekilmesi

(Temalı Kategori Hariç)

05 Eylül 2023

10

Açılış Töreni ve Temalı Kategori Kurası

06 Eylül 2023

Saat:10.00

11

Yarışmalar

06 - 09 Eylül 2023

12

Ödül Töreni

9 Eylül 2023

  

 


 

15. ULUSLARARASI MEB ROBOT YARIŞMASI BAŞVURU FORMU

(ROBOT RAPORU)

                      EK-1

 

U  Y  A  R  I

Yarışmanın kura kayıt işlemi başvuru formu ile gerçekleştirileceğinden; ortaokul ve dengi okullar, BİLSEM, ortaöğretim okulları ve meslek yüksekokullarının müdürlüklerince, üniversitelerde anabilim dalı başkanlıklarınca imzalanıp mühürlenen başvuru formunun çıktısı …………………….. tarihinde ………….. saatleri arasında ekip danışmalarınca yarışma salonundaki kayıt yetkililerine teslim edilecektir. Başvuru formunu okul/kurumlarınca onaylatmayan ekiplerin başvurusu kabul edilmeyecektir. Kura kaydı esnasında yarışmacı ekipler robotlarını/projelerini yanlarında bulunduracaktır. Robotlarını/projelerini yanlarında bulundurmayan ekibin kura kaydı yapılmayacak ve ekip yarışmaya alınmayacaktır.

Başvuru No:

Kullanıcı Bilgileri

Kurum Adı

 

Kurum Kodu

 

Robot Bilgileri

Robot Adı

 

Yarışacağı Kategori

 

Katılımcı Grup Bilgileri

 

Grup Üyesi 1

Grup Üyesi 2

Danışman Öğretmen

Adı Soyadı

 

 

 

T.C. No

 

 

 

Fotoğraf

 

 

 

 

Kayıt Tarihi

Yarışma Salonu Konum

 

Kurum Yetkilisi

 

 

..... / .... / ……..

 

Adı Soyadı

İmza ve Mühür

 

 

 

 

15. ULUSLARARASI MEB ROBOT YARIŞMASI TAAHHÜTNAME

EK-2

 

Yarışmaya Katılan Öğrencisi

Adı Soyadı

 

T.C. Kimlik No

 

Doğum Tarihi

 

Kan Grubu

 

Cinsiyeti

 

e-Posta Adresi

 

Okul Adı

 

Cep Telefonu

 

Sınıf Düzeyi

 

Düzenli Kullanılan İlaç (Varsa)

 

Alerji gösterdiği ilaç (Varsa)

 

Özel Sağlık Durumu/

Engel Durumu (Varsa)

 

Yemek ile İlgili Özel Durumu (Varsa)

 
 

06-09 Eylül 2023 tarihleri arasında Bursa Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksinde MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK, TEKNOFEST ve TİKA iş birliğinde düzenlenecek ortaokul ve dengi okullar ile ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerine yönelik “15. Uluslararası MEB Robot Yarışması”na katılacağım.

Anılan tarihler arasında yarışma görevlilerinin/danışmanımın verdiği talimatlara uyacağımı, yarışma ile ilgili resim ve video kayıtlarının sosyal medyada yayınlamasına izin verdiğimi,  herhangi bir sağlık sorunu ve rahatsızlığımın olmadığını, ulaşım esnasında doğabilecek her türlü riski kabul ettiğimi, çıktı olarak kabul edilecek her türlü ürünün yazılı ve görsel medya ve basında yayınlanması ve yayınlanmasındaki hakların Millî Eğitim Bakanlığına ait olduğunu, yarışma ile ilgili tüm SMS ve e-posta iletilerini almayı kabul ettiğimi, bu konularda herhangi bir hak talep etmeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim.

Adı ve Soyadı

 

İmza

 

 

Not: Bu taahhütname, yarışmacı tarafından doldurulacaktır. İmzalı hâli taratılarak http://robot.meb.gov.tr adresinden sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Aksi hâlde öğrenci yarışmaya kabul edilmeyecektir. Islak imzalı evrak yarışma günü kura kayıt esnasında görevlilere teslim edilecektir. Gerçek dışı beyan ve imzanın sorumluluğu, taahhütnameyi doldurana ve imzalayana aittir. 18 yaşından küçük yarışmacıların velisi tarafından da imzalanacaktır.

Velisi bulunduğum ................................................................’nın 06-09 Eylül 2023 tarihleri arasında Bursa Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksinde MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK, TEKNOFEST ve TİKA iş birliğinde düzenlenen ortaokul ve dengi okullar ile ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerine yönelik “15. Uluslararası MEB Robot Yarışması”na katılmasına izin veriyorum.

Veli

Adı ve Soyadı

 

İmza

 

Cep Telefonu

 

 

 

 

 

15. ULUSLARARASI MEB ROBOT YARIŞMASI

OKUL/KURUM FERAGAT SÖZLEŞMESİ

                EK-3

 

                     

 

Adı Soyadı

 

T.C. Kimlik No

 

Doğum Tarihi

 

Sınıfı

 

Cinsiyeti

 

No

 

OKUL BİLGİLERİ

BİLSEM BİLGİLERİ

Kurum Adı

 

Kurum Adı

 

Kurum Kodu

 

Kurum Kodu

 

Kurum Telefonu

 

Kurum Telefonu

 

Kurum Adresi

 

Kurum Adresi

 

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce 06-09 Eylül 2023 tarihleri arasında Bursa Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksinde ortaokul ve dengi okullar, ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen 15. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na; ………….sınıf …………… numaralı öğrencisi ………..……………………………………’in, …………..……..………………………………… Müdürlüğü adına katılımı konusunda …………………………………………………………… Müdürlüğü ile mutabakat sağlanmış olup yukarıda bilgileri yer alan öğrencinin yarışma ile ilgili tüm haklarından feragat ettiğimizi ve ileride yarışmayla ilgili herhangi bir hak talebinde bulunmayacağımızı beyan ederim.

Okul Müdürü

Adı Soyadı

İmza ve Mühür

 

Yukarıda bilgileri yer alan  ……….... sınıf …………….. numaralı öğrencisi …………………………… …………………………..’in, ……………………………………………  Müdürlüğü adına 15. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na katılmasına ilişkin …………………………………………………………… Müdürlüğü ile mutabakat sağlanmış olup kurumumuz adına yarışacak olan söz konusu öğrencinin sorumluluğunun tamamen kurumumuz üzerinde olduğunu beyan ve kabul ederim.

BİLSEM Müdürü

Adı Soyadı

İmza ve Mühür

 

Not: Bu taahhütname, öğrencinin kayıtlı olduğu okul ve BİLSEM tarafından doldurulup imzalanacaktır. İmzalı hâli taratılarak http://robot.meb.gov.tr adresinden sisteme yüklenecektir. Yüklenmemesi hâlinde öğrenci yarışmaya kabul edilmeyecektir. Islak imzalı evrak yarışma günü kura kayıt esnasında görevlilere teslim edilecektir.

Gerçek dışı beyan ve imzanın sorumluluğu, feragatnameyi doldurana ve imzalayana aittir.